Connect Sverige · Nyheter · Så förändrar FemOwn investeringslandskapet för kvinnor i Skåne
Så förändrar FemOwn investeringslandskapet för kvinnor i Skåne

Vi på Connect Syd har länge diskuterat hur vi kan få fler kvinnliga investerare och entreprenörer att ansluta sig till vårt nätverk. FemOwn har ofta lyfts fram som en inspirerande aktör i dessa samtal.
FemOwn är ett skånskt affärsnätverk för kvinnor, med fokus på att främja kvinnligt ägande och skapa ett ekosystem som sträcker sig bortom träffarna. Genom att dela kunskap, nätverka och inspirera, arbetar de för att fler kvinnor i Skåne ska ta steget att investera och äga. Nätverket vänder sig till etablerade kvinnor inom näringslivet som har en förmåga att investera och hjälpa andra eller vara med och bygga nya bolag. Vi pratade med Eleni om hur FemOwn jobbar för att skapa möjligheter för kvinnliga investerare.
Varför startade ni FemOwn och vilka behov såg ni som behövde lösas?
När Eleni Cronström och Jeanette Andersson startade FemOwn var målet att sänka trösklarna för kvinnliga investerare. De såg att det fanns många kvinnor med kapital och erfarenhet, men med få naturliga sammanhang där de kunde ta steget in i investeringsvärlden.
Idén växte fram när de insåg att de tillsammans kände både de som ville investera och de som redan investerade. På bara fyra veckor samlade de 40 kvinnor, och gensvaret var enormt. Där föddes visionen om att bygga ett långsiktigt ekosystem där fler kvinnor får möjlighet att äga och påverka, för den siffran är mycket låg idag.
Vem är nätverket till för?
Nätverket vänder sig främst till etablerade kvinnor inom näringslivet, det vill säga de som redan investerar och de som vill börja. Våra medlemmar kommer från olika bakgrunder, men det de har gemensamt är att de har kapacitet att investera, säger Eleni.
Utöver investerare samlar FemOwn även kvinnliga tillväxtföretagare och så kallade ”möjliggörare”, det vill säga partners från exempelvis banker, advokatbyråer och revisionsfirmor, som bidrar med stöd och expertis.
Vad kan man förvänta sig av att gå med i FemOwn?
FemOwn är mer än ett nätverk – det är en plattform där kunskap delas och investeringar faktiskt blir av. Genom träffar, samarbeten och erfarenhetsutbyte skapas det möjligheter för kvinnor att gå ihop och investera i startups, etablerade bolag eller andra tillgångar som finns.
Vilka frågor vill ni lyfta fram?
Eleni ser hur viktigt det är med ett nätverk för kvinnor, och FemOwn:s huvudfokus är att öka det kvinnliga ägandet och och då behöver vi ”sänka trösklarna”. Ett av de viktigaste målen är att avdramatisera investeringar och inspirera fler kvinnor att våga ta steget.
Ett annat mål är att bryta mönster kring riskbenägenheten. Många kvinnor tvekar inför investeringar eftersom det kan kännas osäkert. Vi vill visa att det finns vägar att gå för att våga satsa mer. ”En investerare kan exempelvis gå ihop med andra investerare – man behöver inte göra det ensam”, säger Eleni. Visst finns det risker, men det är något man inte behöver möta på egen hand första gången. Man kan testa sig fram tillsammans för att sedan ta det stora steget när man känner sig redo.
Hur ser framtiden ut för er?
Visionen är att FemOwn ska fortsätta växa och bli en varaktig plattform för kvinnliga investerare. Framöver vill nätverket även nå ut till yngre generationer och inspirera fler unga kvinnor att engagera sig i ägande och investeringar. Genom att skapa en rörelse och samla kvinnor i ett starkt nätverk hoppas FemOwn på en snabb utveckling där fler kvinnor som investerar, stöttar varandra och inspirerar andra att ta plats i näringslivet.
Hur kan Connect och FemOwn stötta varandra?
Under intervjun lyfte Eleni att FemOwn och Connect kan komplettera varandra genom att vägleda sina medlemmar i rätt riktning. Medan Connect kopplar samman entreprenörer och investerare, stärker FemOwn den kvinnliga investerarbasen. Det är viktigt att lyfta fram varandras styrkor, så att båda organisationerna tillsammans kan bidra till att fler kvinnor engagerar sig.
Eftersom Jeanette inte kunde närvara vid intervjun bad vi henne kommentera varför FemOwn är en viktig aktör i samhället och vad Connect och FemOwn kan lära av varandra för att stärka sina nätverk. Jeanette svarade:
”Vi startade FemOwn för att kvinnor behöver äga mer och bygga fler tillväxtföretag, vilket stärker både företag och samhälle. Många kvinnor saknar finansiella nätverk och förebilder, och FemOwn fyller en viktig roll här. FemOwn och Connect kompletterar varandra – investerande kvinnor har anledning att vara med i båda nätverken. Det är synd att det fortfarande behövs ett kvinnligt investerarnätverk 2025, men intresset för FemOwn visar tydligt på behovet. Vi ser fram emot ett gott samarbete med Connect – vi har samma mål!”
Efter vårt möte med FemOwn började vi fundera på hur vi kan bidra till att fler kvinnor får möjlighet att ta plats och göra skillnad. Vi arbetar självständigt, men vi är båda eniga om att fler kvinnor bör ges chans att investera och påverka. Dags att sätta igång och förändra!